Hide Sora notification

Try Sora - the student reading app, by OverDrive

Apple App Store
Google Play Store
  Main Nav
Metro 2033
Cover of Metro 2033
Metro 2033
Borrow Borrow Borrow
Het is 2033. Twintig jaar geleden heeft een nucleaire oorlog de beschaafde wereld in puin gelegd. In Moskou heeft een klein deel van de bevolking zijn toevlucht gevonden in de grootste atoomvrije...
Het is 2033. Twintig jaar geleden heeft een nucleaire oorlog de beschaafde wereld in puin gelegd. In Moskou heeft een klein deel van de bevolking zijn toevlucht gevonden in de grootste atoomvrije...
Available Formats-
 • Kindle Book
 • OverDrive Read
 • EPUB eBook
Subjects-
Languages:-
Copies-
 • Available:
  1
 • Library copies:
  1

Recommended for you

 

Description-

 • Het is 2033. Twintig jaar geleden heeft een nucleaire oorlog de beschaafde wereld in puin gelegd. In Moskou heeft een klein deel van de bevolking zijn toevlucht gevonden in de grootste atoomvrije schuilkelder op aarde: de metro.

  Hier, diep onder de grond, overleven een paar duizend mensen op enkele tientallen stations, verdeeld over een handvol kleinere en grotere confederaties van verschillende signatuur – communistisch, fascistisch, liberaal-kapitalistisch – die in staat van Koude Oorlog met elkaar verkeren en worden verbonden door gevaarlijke, geheimzinnige metrobuizen. Boven de grond heeft de straling elk menselijk leven onmogelijk gemaakt en nieuwe levensvormen doen ontstaan. Nu dreigen deze onmensen de metro binnen te dringen, om wat resteert van de mensheid te vernietigen.

  De 24-jarige Artjom woont op het station dat het eerst wordt aangevallen. Hij krijgt de opdracht op reis te gaan naar het hart van het Moskouse metrostelsel, de Polis. Daar moet hij hulp zoeken om de gevaren van buiten te stoppen. Hij en de lezer leren telkens nieuwe betekenissen van de tekst die elke metropassagier in Moskou overal op bordjes en deuren tegenkomt: "Geen uitgang"...

  – Meer dan 1 miljoen lezers van de internet-editie

  – 500.000 exemplaren verkocht in Rusland, meer dan 1 miljoen wereldwijd

  – EUROCON Encouragement Award van de European Science Fiction Society 2007

  voor het meestbelovende debuut van het jaar


  – Bestseller of the Year 2008 (Time Out Moscow)

  – Voorjaar 2010: lancering door THQ van een computerspel gebaseerd op de roman.

  Gloechovski's cultroman bevat een groot aantal helden die stuk voor stuk kernmerken vertonen van de wereld zoals we die nu kennen, maar die ook de gevolgen van de nucleaire winter aan den lijve hebben ondervonden. Het maakt de werkelijkheid in Metro 2033 des te angstaanjagender, een straf voor de mensheid, die de wereld niet heeft kunnen redden en daarom opgesloten zit in een stralingsvrije gevangenis.

  Metro 2033 is een uniek fenomeen dat literatuur combineert met de mogelijkheid tot interactiviteit op internet, een verhaal dat laat zien dat de huidige maatschappij een levendige belangstelling heeft voor de problemen die een verregaande ontwikkeling van kernwapens met zich meebrengt. Gloechovski's science fiction thriller heeft geleid tot een golf van imitaties, waarin wordt voortgeborduurd op de wereld zoals die geschetst wordt in Metro 2033.

  ***

  Vertaald uit het Russisch door Paul van der Woerd,

  Geredigeerd door Els de Roon Hertoge,

  Maxim Hodak - Максим Ходак (Publisher), 

  Max Mendor - Макс Мендор (Director), 

  Yana Kovalskaya.

Excerpts-

 • From the cover

  Hoofdstuk 1

  Waar de wereld ophoudt

  "Wie is dat daar? Hé, Artjom! Ga eens kijken!"

  Artjom stond met tegenzin op van zijn plaats bij het vuur, trok zijn machinegeweer van zijn rug naar zijn borst en stapte het donker in. Op het punt tot waar het licht reikte stond hij stil, grendelde demonstratief, zo luid en indringend mogelijk zijn wapen en schreeuwde hees:

  "Staan blijven! Wachtwoord!"

  Vanuit de duisternis, waar zojuist een vreemd geritsel en dof gemummel hadden geklonken, waren nu haastige dribbelstappen hoorbaar. Iemand week terug, de diepte van de tunnel in, afgeschrikt door de schorre stem van Artjom en het geklikklak van de afsluiter. Artjom liep snel terug naar het vuur en zei tegen Pjotr Andrejevitsj:

  "Niks, die heeft zich niet laten zien. Geen sjoege, is 'm gesmeerd."

  "Stommeling die je bent! Nog zo gezegd: zeggen ze niks terug, meteen schieten! Hoe weet je nu wie dat was? Straks zijn het zwarten die komen binnenvallen!

  "Nee, ik denk dat het helemaal geen mensen waren. 't Klonk wat raar... En die stappen, die waren niet van een mens. Dacht je dat ik niet weet hoe dat klinkt? En dan nog, als het zwarten waren, die rennen toch niet zomaar weg? Je weet zelf best, Pjotr Andrejevitsj, de laatste tijd gaan ze meteen tot de aanval over, de wacht hebben ze ook met blote handen bestormd, ze doken niet eens voor de mitrailleur. Maar deze hier maakte meteen dat-ie wegkwam. Een schichtig beest of zo."

  "Zo kan-ie wel weer, Artjom! Goochem ben je wel. Je hebt een duidelijke instructie, doe gewoon wat je gezegd is en ga niet zelf lopen nadenken. Straks was het een verkenner. Die heeft nou gezien dat hier maar een paar man zitten, en zo meteen komt-ie met voldoende versterking terug... Straks prikken ze ons hier lek omdat we zulke watjes zijn, iedereen een mes in z'n nek. En daarna steken ze het hele station overhoop, net als op Polezjajev, alleen maar omdat jij dat schoelje niet tijdig onschadelijk hebt gemaakt. Kijk maar uit! De volgende keer stuur ik je erachteraan, de tunnel in!"

  Artjom stelde zich de tunnel voorbij de zevenhonderdmetergrens voor en huiverde. Alleen al de gedachte dat je daar zou zijn was afschuwelijk. Niemand waagde zich verder dan zevenhonderd meter noordwaarts. De patrouilles reden tot vijfhonderd meter, richtten vanaf de draisine hun zoeklicht op de grenspaal en keerden dan, zodra ze hadden vastgesteld dat er daarachter geen gespuis rondsloop, weer schielijk om. Ook de verkenners, stevige kerels, voormalige mariniers, stopten op zeshonderdtachtig meter en staarden dan roerloos door hun nachtkijkers, met hun brandende sigaret achter hun handpalm. Vervolgens trokken ze zich langzaam en zo stil mogelijk terug, zonder hun ogen af te wenden van de tunnel, laat staan zich om te draaien.

  De wachtpost die ze nu hadden betrokken, bevond zich op vierhonderdvijftig meter, dus vijftig meter van de grenspaal. Maar de grens werd eens per dag gecontroleerd, de laatste inspectie was een paar uur eerder geweest. Nu was hun post de verst vooruit geschoven positie, en sinds de laatste inspectie waren er vrijwel zeker beesten die de patrouille had opgeschrikt, opnieuw naderbij gekropen, aangetrokken door het vuurtje en de nabijheid van mensen.

  Artjom ging op zijn plaats zitten en vroeg:

  "Wat is daar gebeurd dan, op Polezjajev?"

  Ook al kende hij dat bloedstollende verhaal maar al te goed – de pendelaars op het station vertelden het regelmatig –, toch hoorde hij het graag nog een keer, zoals kinderen onweerstaanbaar worden aangetrokken door gruwelsprookjes over mutanten zonder hoofd en vampiers die baby's roven.

  "Op Polezjajev? Heb je dat dan niet...

About the Author-

 • Voorafgaand aan het daverende succes van Metro 2033, genoot Dmitri Gloechovski een prestigieuze opleiding, was hij werkzaam in de serieuze journalistiek, woonde hij in verschillende landen en maakte hij talloze reizen. Na ruim vier jaar in Israël gewoond te hebben en een graad in de journalistiek en internationale betrekkingen te hebben behaald aan de universiteit van Jeruzalem, bracht Gloechovski ook enkele jaren door in Duitsland en Frankrijk. Vervolgens maakte hij een succesvolle carrière als correspondent in Abchazië en Israël, werkte voor de omroep "Deutsche Welle" en was als correspondent voor de Kremlin pool verbonden aan de televisiezenders "Euronews" en "Russia Today". Tegenwoordig is Dmitri Gloechovski directeur van radio-omroep "Majak", werkt aan een door hemzelf opgezet bureau voor creatieve projecten en blijft daarnaast zijn schrijverschap vervolmaken, waarbij hij zijn lezers trakteert op steeds meer werken van verschillende genres. Op zoek naar nieuwe informatie, betrouwbare feiten en nieuw voer voor overpeinzingen, heeft Gloechovski niet alleen de mooiste plaatsen ter wereld bezocht, maar ook de gevaarlijkste. Om een verwoeste kernreactor te kunnen vastleggen, drong hij door tot het epicentrum van de vervreemdingszone van Tsjernobyl, hij observeerde lanceringen van Russische raketten vanaf lanceerbasis Bajkonoer en heeft als eerste ter wereld een live reportage verzorgd vanaf de Noordpool.

Reviews-

 • Plazilla.com

  "Voor de hand liggende oplossingen zijn er niet in dit verhaal. Onverwachte gebeurtenissen vinden plaats en het voor de hand liggende, gebeurt juist niet. Een onvoorspelbaar verhaal waarvan het onverwachte einde veel te snel komt. Ik heb genoten van het boek en zelfs als sciencefiction niet helemaal jouw genre is, zou ik het je toch zeker aanbevelen. "

 • Soraya Blog

  "Al met al is dit boek een echt post-apocalyptisch verhaal met hier en daar wat spannende beschrijvingen, lappen tekst met geschiedenis en veel menselijke interactie met onder andere soms een kleine green peace boodschap."

 • Nielsnijbirg.nl

  "Gloechovski heeft met Metro 2033 een gekke combinatie van spanning, actie en filosofie afgeleverd, geschreven in een prachtige stijl. Een heerlijk divers boek dat doet verlangen naar een vervolg."

 • Drukinkt Blog

  "All in all Artjoms story offers an interesting glimpse into the psyche of man. At the same time gives his story a clear warning against war and violence. Artjoms encounters with different mutants give the necessary tension to the story, so it will not get bogged down in endless speculations."

 • CharlottesBoeken Blog

  "In het begin moest ik wel wennen is aan de stijl van Gloechovsky en ik moet de concentratie er absoluut bij houden. Maar het boek is de moeite waard om door te zetten en te lezen. De grauwe, duistere wereld van de Metro komt in de loop van het boek steeds meer tot leven en is boeiend en bijzonder intrigerend. "

 • FantasyWereld

  "Deze depressieve wereld is tot in detail uitgewerkt. Gloechovsky laat bijvoorbeeld niet na te vertellen hoe de bewoners aan voedsel of frisse lucht komen. Ook de verschillende groeperingen met elk hun eigen leefwijze en organisatie worden goed uitgelicht. Juist doordat alles zo realistisch en geloofwaardig is overkomt dringt de verschrikkelijke situatie van de personages echt tot je door. Ondanks (of misschien juist dankzij) deze naargeestige setting, weet het verhaal je over te halen om door te lezen. Je wilt weten hoe andere groepen het doen, hoe andere stations eruitzien en hoe het nou precies zit met die mysterieuze 'zwarten'."

 • Carolien Geursten Blog

  "Door de ogen en in het hart van de 24-jarige Artjom beleeft de lezer op indringende wijze de dreiging van een door een kernramp zo goed als vergane wereld, vol met voorheen onbekende dreigende levensvormen. Dit alles speelt zich dus af in de ondergrondse van Moskou. Op hem rust de taak rust om hulp te gaan halen via een uitermate spannende reis door datzelfde metrostelsel. Een uniek SF boek wat je onmiddelijk bij de strot grijpt."

Title Information+

 • Publisher
  Glagoslav Publications Limited
 • Kindle Book
  Release date:
 • OverDrive Read
  Release date:
 • EPUB eBook
  Release date:

Digital Rights Information+

 • Copyright Protection (DRM) required by the Publisher may be applied to this title to limit or prohibit printing or copying. File sharing or redistribution is prohibited. Your rights to access this material expire at the end of the lending period. Please see Important Notice about Copyrighted Materials for terms applicable to this content.

You've reached your checkout limit.

Visit your Checkouts page to manage your titles.

Close

You already have this title checked out.

Want to go to your Checkouts?

Close

Recommendation Limit Reached.

You have reached the maximum number of titles you are allowed to recommend at this time. You can recommend up to 99 titles every 1 days.

Close

Sign in to recommend this title.

Recommend this title for your digital library.

Close

Enhanced Details:

Close
Close

Limited availability

Availability can change throughout the month based on the library's budget.

is available for days.

Once playback starts, you have hours to view the title.

Close

Permissions

Close

There are no copies of this issue left to borrow. Please try to borrow this title again when a new issue is released.

Close

The OverDrive Read format of this eBook has professional narration that plays while you read in your browser. Learn more here.

Close

Holds

Total holds:


Close

Restricted

Some format options have been disabled. You may see additional download options outside of this network.

Close

MP3 audiobooks are only supported on macOS 10.6 (Snow Leopard) through 10.14 (Mojave). Learn more about MP3 audiobook support on Macs.

Close

You've reached your library's checkout limit for digital titles.

To make room for more checkouts, you may be able to return titles from your Checkouts page.

Close

Excessive Checkout Limit Reached.

There have been too many titles checked out and returned by your account within a short period of time.

Try again in several days. If you are still not able to check out titles after 7 days, please contact Support.

Close

You have already checked out this title. To access it, return to your Checkouts page.

Close

This title is not available for your card type. If you think this is an error contact support.

Close

An unexpected error has occurred.

If this problem persists, please contact support.

Close

Close

NOTE: Barnes and Noble® may change this list of devices at any time.

Close
Recommend this title for your digital library
Metro 2033
Metro 2033
Dmitry Glukhovsky
Optional:
Close
Buy it now
and support our digital library!
Metro 2033
Metro 2033
Dmitry Glukhovsky
A portion of your purchase goes to support your digital library.
Close
Barnes & Noble Sign In |   Sign In

The first time you select “Send to NOOK,” you will be taken to a Barnes & Noble page to sign into (or create) your NOOK account. You should only have to sign into your NOOK account once to link it to your library account. After this one-time step, periodicals will be automatically sent to your NOOK account when you select "Send to NOOK."

You can read periodicals on any NOOK tablet or in the free NOOK reading app for iOS, Android or Windows 8.

Accept to ContinueCancel

Sora Turbo
Get the app!
Apple App Store
Google Play Store
Brought to you by High Tech High, and built with 💕 by OverDrive.
Close

Renewing this title won't extend your lending period. Instead, it will let you borrow the title again immediately after your first lending period expires.

Close

You can't renew this title because there are holds on it. However, you can join the holds list and be notified when it becomes available for you to borrow again.

Close